Sunday, March 7, 2010

BERPANTANG...

now baru 25 days aku berpantang,..got another 19 days more..sepanjang berpantang tak de ape2 complicated things happened..nk kate aku berpantang cm org dulu2 x gak..x de la aku ikut sgt...tang diet..aku mkn ikan haruan..hari2..aduyaiiiii..ikan haruan rebus..pastu hirup kuah nyer...nyummieee...hehehhe..

but then dah 2 days aku escaped mkn ikan haruan coz aku termkn ikan yg x sedap..yeyekkk..so aku mkn ikan tenggiri bakar..masak? biase la mak aku masak kan..paun ana..tu menu tetap aku..ikan haruan..diet lain cam milo..roti..buah2 an..

olh kerna aku x delivered normal..nak jaga tu agk complicated sket especially tang torehan tuh..i ve to be make sure tat luka tu betul2 kering..for da 1st weeks, pirul..my luvly hubby tuh byk help me out..mandikan aku..changed ape2 yg patut (even tut pun..heee)..till aku bole wat sdri. so  after 1 weeks aku dah bole jalan dgn better than before..so its easy to me to handle myself..so x de la aku sshkan hubby aku coz he also got many things to do.

alhamdullillah my condition is gud from time to time..hopefully aku sehat dgn cepat ..x sabar nk merayau2 nih..heheh..ha yg x bestnyer x leh berbekung..aduyaii ni mjd prob kat aku nih..perot dah mmbuyak..hahah..aku just bole berbengkung once dah 2 months..x pe ku sabar menantinyer..skang weight aku 55kg..tgh pk cm ner nk myusutkankan berat nih..harusssss...


tang rayyan..aku mmg bg breastfeed kat die..nk die bijak..ape? ngt anak koang je nk bijak? hahahah..sok ank aku x sampi 6 months dah bole say"mummy..i love tat gal la..hahah..x pun..M for mummy...hihihi" mmg aku trus calling tv3 x pun astro citra ..hahaha..
 wah mmg sgt mencabar nk take care bby upenyer..sgt2 uji kesabaran aku..kdg2 aku yg x penyabar nih bole hangin ..tp bile tgk muke rayyan..alahaiii sian nyer..x jadi marah..everynite rayyan akan bgn every 2 or 3 hours..ape lg..nak nenen ler..gayut plak x hengatnyer lama.

rayyan ni x kuat sgt ragam unless ade matter yg wat die nangis..pupu ke..kencing ker..sakit perot ker..tu je la penyebab die nangis..aku n hubby x leh lambat nk tukar diaper die..rayyan ni penjijik orgnyer cam mummy nyer..huhuhu...even tekincit pun haru satu umah..padahal bby2 yg pernah aku tgk kalo takat kencing or kincit senyap jer x nangis selagi x ditinjau2 mak bapak doang..tp rayyan???? nahas mummy n dady kalo lewat...kalo wat keje terhegeh2 mau nyer suare die satu taman dgr..heheh..rayyan rayyan..muah muah..cayang die

bab jaga mlm nih..we together2 berjaga..kalo rayyan nangis jer..automatically both of us leh terjaga..baik aku or pirul..normally aku x reti sgt nk sendawakan rayyan..so task tu pirul yg menjawatnyer..cam tu gak tukar diaper bby..mostly dady nyer yg tukar..sb aku nk gerak byk2 pun x leh..tp kdg2 aku nih lupe diri sket..all of bcoz of rayyan..
ee x sabar nyer nk tggu rayyan turn to 1 year old..

eh terlajak plak citer rayyan..back to my pantang story...aku boring dok diam2 nih..kdg2 aku kemas umah..pernah gak kene marah coz aku menyapu..sb aku nih jenis payah dok diam..mak aku kate sial n bole bwk bentan..lg satu kalo juntai2kan kaki..katenyer nanti bengkak or masuk angin..tp so far aku wat x de lagi la..mintak2 x de la..plus aku dah x pki kain batik..mule2 tu yer la..lepas tu aku pk aku bkn delivered normal..so aku pun start le paki short..paki long pants..janji aku selesa..ye la nk tggu 44 days..ayooo..so for hilangkan boring aku main tenet la..writing blog..tu pun kdg2 internet ni pun mmbosankan aku..

so conclusion nyer berpantang tu bg aku x le rumit mane cuma dr segi penjagaan cam urut..diet..tu yg gk complicated. furthermore aku czer kan..so tang perot kene more be careful byk..

1 comments:

~ PIJA ~ said...

makan laa ikan harian tanpa was2..

Post a Comment